Hoppa till sidans innehåll

Börja med Pistolskytte


PISTOLSKYTTE
- att börja skjuta

 


 Pistolskytte - sport och fritidsnöje!

Pistolskytte är en spännande sport och fritidssysselsättning som kan utövas på lika villkor för man och kvinna, ung som gammal.

Varför börjar man med pistolskytte? De flesta har säkert någon gång provat på att "skjuta prick" t.ex. på nöjesfält och tyckt att det varit roligt. Dels handlar det om att tävla med andra och med sig själv, men också om att umgås med kamrater som har samma intresse.

Skyttarna är indelade i klasser allt efter ålder och skjutskicklighet. Hela familjen kan vara med och tävla mot jämbördiga.

 

Hur kommer man igång?
För att kunna börja med pistolskytte söker man inträde och går med i en pistolklubb. Runt om i landet finns c:a 650 klubbar, länsvis indelade i pistolskyttekretsar. Riksorganisationerna heter Svenska Pistolskytteförbundet och Svenska Sportskytteförbundet. Mariestads Pistolklubb är ansluten till båda.

Är du intresserad av att börja skjuta pistol så börja med att läs denna sida och kontakta klubben enligt anvisning Anmäla för att prova på till vänster. Vi kommer då överens om tid och plats där du får komma och provskjuta. 
Upptäcker du sedan att det är en rolig sport är du välkommen att ansöka om Medlemskap. Styrelsen behandlar din ansökan och kan bevilja dig inträde i föreningen.

Mariestads Pistolklubb har idag ca 100 medlemmar och bedriver såväl krut- som luftvapenskytte.

Vi har också en bra ungdomsverksamhet i klubben. Vi tar emot ungdomar från ca 10-års ålder och introducerar dem i luftpistolskytte. När man sedan är runt 14-15 år kan man börja skjuta med "krutvapen".

Klubben har en skjutbana där du kan träna och skjuta klubbtävlingar. Vi har 30 skjutplatser för 25-meters skytte och 10 platser för 50-meters skytte.  En fin klubbstuga finns likaså.

Luftpistol skjuts på 10 m på en inomhusbana i Novab arenas källare skyttelokal som vi hyr vintertid. Här finns plats för 16 skyttar som kan skjuta samtidigt.

Eget vapen
Efter sex månaders medlemskap i klubben och efter att ha visat intresse för skyttesporten, kan du få köpa ett eget tävlingsvapen. För pistol och revolver måste man ha licens. Licens utfärdas av polisen om du fyllt 18 år och efter att klubben skrivit ett intyg om att du har uppfyllt vissa fastställda kvalifikationer. Luftpistol kan du köpa utan licens om du är 18 år. Det första krutvapen du får köpa är ett vapen i kaliber .22 (5,6 mm). Du kan nu träna och tävla på egen hand. Efter ytterligare sex månaders aktivt medlemskap kan du få köpa vapen i grövre kaliber.

När du har ett eget vapen måste det förvaras på ett säkert sätt d.v.s. i ett godkänt säkerhetsskåp.

 

Tävlingsgrenar
Det finns många olika pistolskyttegrenar. De första grenarna du kommer i kontakt med är i regelluftpistolskjutning och  precisionsskjutning. Bägge är s k precisionsskyttegrenar. Luftpistol skjuts mot en 10-ringad tavla på 10 m och precisionsskjutning skjuts mot en 10-ringad tavla på 25 m. Precisions-skyttet är grunden i allt pistolskytte.

 

Fältskjutning 
Den största och populäraste grenen i Sverige är fältskjutning. Man tävlar på särskilt avlysta områden, ofta i skogsterräng. Målen består av olika fältskytte-mål av papp. De kan vara cirklar, trianglar, ovaler och även militära figurer. Tiderna är korta, i regel mellan 6 och 18 sekunder. Man går i patruller om 4 – 10 skyttar och skjuter på olika skjutstationer oftast åtta till antalet. Målen är uppsatta på olika avstånd och i olika skjutriktningar och visas på varierande sätt. De kan vara fasta, rörliga i sida, uppdykande – försvinnande och fallande. Fältskytte är en uppskattad tävlingsform som brukar samla ett stort antal skyttar.

 

Ovanstående grenar skjuts inom Svenska Pistolskytteförbundet. De grenar som skjuts vid OS, VM, EM och NM organiseras av Svenska Sportskytte-förbundet (SSF).

Fripistol, snabbpistol, luftpistol och sportpistol skjuts vid OS.

I VM, EM och NM, tävlas också i grovpistol och standardpistol.

 

 

Kostnader
Som de flesta andra fritidsaktiviteter kostar pistolskytte pengar. För år 2021 är medlemsavgiften 350 kronor för seniorer och 175 kronor för juniorer. 
Till detta kommer  också tävlingslicenser, en till varje förbund. Svenska Sportskytteförbundets licens kostar 240 kronor om året och avgiften till Svenska Pistolskytteförbundet är 160 kronor. 

Klubben lånar kostnadsfritt ut pistoler till nybörjare. Detta gäller såväl luft- som krutvapen. Vid krutvapenskytte bekostar man ammunitionen själv. Denna köper man av klubben. 
Vid luftpistolskytte tillkommer kostnader för kulor och tavlor för personer över 18år. 

För att få delta i en tävling betalar man en startavgift. Startavgiften brukar på mindre tävlingar röra sig omkring 40 kr. På större tävlingar kostar en start c:a 100 kr. En del av startavgiften går tillbaka till skyttarna i form av priser.

Utbildning/kurser
Klubben kommer att vid behov att starta kurser för skytte kortet. Skyttekortet motsvarar ungefär golfens "Gröna Kort" och är till största delen en teoretisk kurs. Skyttekortet måste alla skyttar inneha om man vill tävla utanför den egna klubben.

Ammunition
 
Ammunitionen bekostar man själv. Priset för kaliber .22 ligger mellan 50 och 80 öre per patron beroende på kvalitet. Det går åt mellan 35 och 70 patroner på en träning/tävling. En patron grovkalibrig pistolammunition kostar från 
1,60 kr och uppåt, beroende på ammunitionssort.

Vapen och vapenskåp 
De vanligaste tävlingsvapnen kostar mellan 8.000 och 22.000 kr. Det finns billigare vapen, men dessa saknar oftast bra skjutegenskaper. Begagnade vapen finns att köpa från privat personer och företag, men andrahandsvärdet på bra vapen är ofta högt. Ett säkerhetsskåp måste man ha. Kostnad 2.000 kr och uppåt.

Personliga egenskaper.
Det finns många fördomar om pistolskytte. Många tror att det är "häftigt" att skjuta pistol. Man är "macho". Helt fel! Den som vill lyckas i sporten måste ha helt andra egenskaper. Ödmjukhet och förmåga att kunna ta en motgång är viktigt. Snabbtänkthet, reaktionsförmåga, koncentrationsförmåga och finmoto-risk känsla är andra bra egenskaper.

Blivit intresserad? 
Tycker du att pistolskytte verkar intressant och vill prova på eller bara 
veta mer? 

Kontakta oss göras via formuläret uppe till vänster, Anmäla för att prova på.

Uppdaterad: 25 JAN 2015 15:43 Skribent: Crister Larsson

Luftskytte för vuxna startar 12/10. Kl 18-20. Luftskyte för ungdomar beräknas komma i gång efter nyår.

 STANNA HEMMA VID MINSTA SYMTOM, ÄVEN OM NÅGON INOM FAMILJEN ÄR FÖRKYLD.

Skjutledarlista - Ny skjutledarlista kommer till våren. 

Ta hand om varandra.

Övrigt:

Officiell Vinter träning kommer ske tisdagar och torsdagar 18-20, med start torsdag 2/11. 

* Tisdagar kommer blandas mellan Duell och Militärsnabb. 
* Torsdagar kommer fokus vara på precision. 

Tävlingskalender 2021.

Från och med 28/9-21 beslutade förbundet att tävlingar får arrangeras som vanligt. 

4/12 - Klubbmästerskap i A o R Anmälan senast 2/12 - Fält - Huvudtävling är A och R. C och B som träning - Samling kl 9.00 för banuppsättning - Mariestad

5/12 - Klubbmästerskap i luft mot töreboda - Luftpistol - Anmälan senast 3/12 - Mpks lufthall 

18/12 - Tomteskjutningen - Banfält enbart C - Föranmälan 15/12 för underlätta prisbordet som utlottas - Vårgårda

2022

29/1 - 3an cup 1 - Fält - Valle

5/2 - 3an cup 2 - Fält - Valle

12/2 - 3an cup 3 - Fält - Valle

/3 - Pokalen 1 - Fält - Vedum

/4 - Pokalen 2 - Fält - Kaflås /Tidaholm

10/4 - Kretsmästerskap militärsnabb - Militärsnabb - Skövde

10/4 - Vårknallen - Precisoin - Skövde

18/4 - Påsksmällen - Fält - Töreboda grusgrop

23 eller 24/4 - Kretsmästerskap - Fält - Mariestad

8/5 - Vsm militärsnabb - Militärsnabb - Skövde

21 eller 22/5 - Vsm fält - Fält - Värmland

18/6 - Midsommarträffen - Fält - Tidaholm

7-10 - SM - Militärnsabb, Precision, Fält - Orsa

20/8 - Lidköping precision - Precision - Lidköping

3 eller 4/9 - Kretsmästerskap presicion - Precision - Lidköping

10 eller 11/9 - vsm precision - precision - 

/9 - Pokalen 3 + Krm A - Fält - Skövde

23/10 - Höstskottet - Fält - Skövde

/10 - Pokalen 4 + Krm R - Fält - Tidaholm

Nationellt skytte

Postadress:
Mariestads PK - Skyttesport
Crister Larsson, Stenkrossvägen 30
54231 Mariestad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@mariestadspisto...

Se all info